kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

UX og UI design - Hva er egentlig forskjellen?

Det finnes en rekke innlegg om UX design og UI design, hvor den ene ofte stilles opp mot den andre. Men er de virkelig motsetninger, og vil den ene utelukke den andre?
Ux og ui design

Det korte svaret er nei.

La oss starte med det grunnleggende: UX står for User Experience og UI er User Interface, altså brukeropplevelse og brukergrensesnitt.

Vi svarer nei fordi et godt brukergrensesnitt ikke utelukker en god brukeropplevelse, da brukergrensesnittet er en del av brukeropplevelsen.

UI design

Brukergrensesnitt er det grafiske uttrykket til en nettside, en applikasjon eller et produkt. Fra knapper som skal klikkes på og skjemaer som skal fylles ut, til innholdet på nettsiden som tekst og bilder. UI inkluderer også animasjoner, nettsidens layout, overganger og alt som skjer når brukeren interagerer med siden. Hvordan brukergrensesnittet utvikles er opp til UI designeren - som avgjør farger, former, bredder og høyder. UI designere er grafiske designere, og deres ansvar er å gjøre nettsiden attraktiv for brukeren.

UX design

En god brukeropplevelse avhenger av hvor lett og intuitivt det er å bruke nettsiden, om den er brukervennlig. Brukeropplevelse handler om brukerens oppfatning - om navigasjonen føles logisk, interaksjonen gir mening og om det er mulig å utføre handlinger og effektivt finne ønsket informasjon. En god brukeropplevelse avgjøres av hvor lett det er å bruke elementene som UI designeren har utviklet.

Hva er forskjellen på UI og UX?

Både UX og UI kan sies å handle om brukergrensesnitt, men UI er hvordan nettsiden ser ut og UX er hvordan nettsiden faktisk fungerer. Begge er fundamentale og må være tilstede på en god nettside. Og til tross for at UX i seg selv kun handler om funksjonalitet, vil både UX og UI kunne påvirke den endelige brukeropplevelsen.

I dag vil man sjelden fortsette å besøke en nettside kun fordi den er brukervennlig. Brukergrensesnitt med nettsidens estetiske uttrykk er nemlig avgjørende for å gi brukerne en god opplevelse.

En nettside som ser bra ut, men er umulig å bruke - er et eksempel på god UI og dårlig UX. En nettside som er veldig lett og logisk å bruke, men ser grusom ut - er eksempel på god UX og dårlig UI.

Dermed ser man at UX og UI er tett sammenkoblet, og både brukergrensesnittet og brukeropplevelsen legger grunnlaget for et vellykket produkt.

UX og UI er en viktig del når man jobber med webdesign. Les mer om webdesign her.

Ønsker du hjelp med UX eller UI design?