kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

Craft CMS vs. Sanity

Har du gått deg vill i CMS-jungelen én gang for mye? Det har vi også.
Guilty blog post Craft vs Sanity 2x

Har du gått deg vill i CMS-jungelen én gang for mye? Det har vi også.

Et CMS er en publiseringsløsning som man bruker til å legge inn, redigere og organisere innhold på en nettside. Det finnes CMSer for ulike behov, og to av dem er Craft CMS og Sanity. Vi skal snakke litt om likhetene og forskjellene på disse to publiseringsløsningene, og i hvilke tilfeller man best utnytter egenskapene til hver av dem.

Craft CMS

Craftcms
Skjermbilde av Craft CMS Source

Craft er en publiseringsløsning som har eksistert lenge, og vil for mange ansees som et trygt og tradisjonelt CMS. Alle nettsider vi lager bygges opp fra bunnen av, basert på design og kundens behov, og vi legger kun til den funksjonaliteten som er nødvendig for å holde det enkelt for de som skal jobbe med det.


Store, komplekse sider med for eksempel mange språk, eller andre former for multi site nettsider, er Craft spesielt gode på. Dersom man har ulikt innhold for ulike språk, eller flere sider på samme domenet, er Craft et utmerket valg. Det er også enkelt å begrense brukeres tilganger, slik at hver bruker kun kan redigere enkelte deler av nettsiden. Guilty er sertifisert Craft CMS Partner, og vi har blant annet bygget nettsidene til Ava og HardangerFjord i Craft som tar nytte av denne funksjonaliteten.

Sanity cms
Skjermbilde av Sanity Source

Sanity er nykommeren på markedet sammenlignet med Craft, og er et norskutviklet headless CMS som ble kommersielt lansert i 2017. På bare noen år har de vokst i rekordfart, og brukes i dag av både NRK, Schibsted, NAV, og Nike. Utgangspunktet man starter med i Sanity er minimalistisk, og i likhet med Craft bygger man opp hver nettside basert på design og nettsidens behov.

Fra et teknisk perspektiv skiller Sanity seg fra Craft ved at man i Sanity kan bruke samme programmeringsspråk i frontend og backend. Craft er basert på PHP, og Sanity er basert på Javascript. Dette er en fordel for Sanity ettersom Javascript-kompetanse er mye mer utbredt enn PHP, og man dermed enkelt kan finne ressurser og bistand ved behov.

Sanity egner seg godt til alle typer landingssider og nettsider som trenger strukturert innhold, eller om man trenger en publiseringsløsning for å redigere innhold i en app. På nettsider der man må koble seg opp mot eksterne APIer er også Sanity et godt valg. De er også enkle å videreutvikle og oppskalere ettersom behovene endrer seg. Vi i Guilty har blant annet utviklet Innovasjonsuken OPP og Aidee i Sanity.

Felles for både Sanity og Craft er at det er to veldig fleksible publiseringsløsninger der man kan bygge en nettside akkurat slik man ønsker. Hverken Sanity eller Craft gjør noen antagelser om funksjonalitet eller utseende på nettsiden, noe som gjør at man som utvikler har utallige muligheter for å bygge en solid nettside som skreddersys for hvert prosjekt.

Vi bruker både Sanity og Craft når vi bygger nettsider, og velger i samarbeid med kunden det CMS-et som passer til både kundens og nettsidens behov.