kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

Hva er CMS?

CMS står for Content Management System. Det er en publiseringsløsning som forenkler redigering og organisering av innhold på din nettside.
Hva-er-cms

CMS står for Content Management System eller på godt norsk en publiseringsløsning. Dette er verktøyet som gjør at du kan redigere og organisere innholdet på din nettside, nettbutikk eller intranet. Det finnes mange ulike CMS der ute, blant de mest kjente har du WordPress, Joomla, Drupal. Disse benyttes ofte av privatpersoner og små selskaper. For selskaper som har litt mer krav til fleksibilitet og stabilitet har man CMS som for eksempel Episerver, eZpublish og Craft CMS.

Hvorfor bør man bruke et CMS?

Et CMS har som hensikt å gjøre det enkelt for brukerne å administrere, publisere og tilpasse innholdet på nettsiden. Uten et CMS må du benytte en utvikler for å endre direkte i koden. Enkelte CMS har også løsninger som gjør at du enkelt kan se innholdet du redigerer "live" på nettsiden. Brukere har sin egen rolle som gjør at flere kan samarbeide om innholdet direkte i løsningen, slik at man unngår tekst-dokumenter via e-post hver gang man skal legge til eller endre innhold. Brukerne kan tilegnes ulike roller og tilgangnivå for å sikre at de ikke kan ødelegge eller publisere noe som bør gjennom en sjef eller redaktør før publisering.

Hvordan fungerer CMS?

Et CMS gjør at du kan redigere nettsiden din slik den ser ut idag, samt teste ut innhold som ikke er live. Dette gjøres ved at du visuelt jobber i det grafiske grensesnittet til nettsiden din, der innholdet er mulig å redigere. Du velger selv om innholdet skal vises på nettsiden eller om det kun skal være synlig for deg og andre med tilgang til å redigere. Dette er ofte nyttig når du skal lage nye artikler/blog-innlegg, da du kan sitte direkte på nettside å skape innholdet.

Hvilke CMS bør du velge?

Som nevnt innledningsvis, så finnes det mange ulike CMS på markedet. Hvis du har en enkel nettside med relativt små krav til fleksibilitet og kompleksitet vil nok Wordpress fungere ypperlig. Vi har litt større krav til fleksibilitet og mulighet for integrasjon og tilpasning. Derfor har vi valgt Craft CMS som vår foretrukne CMS.

Dette er et CMS som man betaler en engangslisens på ca NOK 3 000,- og vil da ha tilgang til nye release og oppgraderinger gratis. Craft er vårt prefererte system grunnet at man får mye funksjonalitet og stor fleksibilitet til en lav pris. I tillegg er det svært brukervennlig for redaktører og andre som påvirker innholdet på nettisden. Et annet kvalitetsstempel er at det benyttes av store aktører som Netflix, Salesforce og Oakley.

Valg av CMS avhenger av kompleksiteten på din nettside. Det er viktig å tenke litt fremover i tid når man skal gjøre et slikt valg, da man ofte får behov for integrasjoner og annet mer komplekse løsninger lenger frem i tid. Vår anbefaling er å snakke med flere aktører om hvorfor nettopp det CMS de foretrekker er best til deg. Valg av riktig CMS er viktig, spesielt om du har behov for litt mer enn bare tekst og bilder.

Les vårt innlegg om hvorfor Craft CMS er vår favoritt.