kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

Headless CMS: Slik er det til forskjell fra et tradisjonelt CMS

Headless CMS har lagt seg inn i rekken av buzzwords i bransjen de siste årene, men hvordan skiller det seg fra et tradisjonelt CMS?
Headless CMS

Hva er et headless CMS?

I et headless CMS er det du ser på nettsiden; separert fra hvor og hvordan innholdet lages, og innholdet hentes via et API. Dette innebærer at du har større fleksibilitet enn med et tradisjonelt CMS. Med headless CMS har du ikke begrensninger på hvilke teknologier nettsiden eller applikasjonen bruker, ettersom innholdet i råformat kan implementeres hvor som helst. Et headless CMS inkluderer altså ikke en kode for å presentere innhold til sluttbrukeren.

Hva er et tradisjonelt CMS?

Et tradisjonelt CMS, som for eksempel WordPress, er et publiseringssystem hvor du har alt på ett sted: et admin-panel for å opprette, redigere og slette innhold, og en database hvor alt innhold lagres. Her er det en kode som henter inn innholdet i en mal. Alt dette er tett sammenkoblet, noe som innebærer at måten du henter innhold på og hvordan nettsiden bygges opp er forhåndsdefinert.

Når bør du bruke headless CMS?

Dersom du allerede har en eksisterende nettside eller webapplikasjon, og ønsker å implementere et CMS, vil et headless CMS være et naturlig valg ettersom det ikke er avhengig av spesifikke teknologier eller mappestrukturer. Utviklerne slipper da å skrive om alle eksisterende koder for å få det til å fungere, noe som hadde vært nødvendig med en sen implementasjon av et tradisjonelt CMS. Gjennom API-kall henter du den informasjonen du trenger - hvor du trenger den, uten å være bundet til spesifikke maler i CMS-et som et tradisjonelt CMS ville vært bygd opp av.

Når bør du bruke tradisjonelt CMS?

Et tradisjonelt CMS er praktisk dersom du skal ha en nettside til din bedrift som ikke er avhengig av spesifikke teknologier som CMS-et kan sette begrensinger for. Det vil si at et tradisjonelt CMS vil være det beste valget for de fleste bedrifters nettsider som ikke har avansert funksjonalitet og integrasjoner.

Headless CMS betyr ikke slutten for det tradisjonelle CMS-et med det første. De ovenstående punktene går bare gjennom noen av egenskapene ved de to ulike CMS-løsningene, men de er begge egnet for ulike typer løsninger - avhengig av teknologier som skal brukes og hvordan CMS-et ønskes implementert.

Kort fortalt har tradisjonelle CMS innebygget støtte for å lage maler og innhold. Et headless CMS gir deg muligheten til å legge inn rådata og innhold, men selve oppbyggingen og strukturen av nettsiden håndteres av teknologien som utvikleren velger.

Vi bruker Craft CMS. Det kan både brukes som et tradisjonelt CMS og som headless CMS.