kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

Grid design - Hvorfor og hvordan kan det brukes i webdesign?

For både designere og utviklere er grid-system et kjent begrep. Det kan virke rart at noen streker på skissen kan være fundamentet for bra design, men det fungerer. Så hvorfor og hvordan bør du bruke grids i webdesign?
Grid design

Hva er grid?

Direkte oversatt betyr grid rutenett. Et grid-system innenfor design innebærer å organisere innhold ditt i kolonner. Organisering i grids ble før brukt i aviser, magasiner og andre trykksaker - da grids skaper orden, oversikt og stabilitet for design med ulike typer innhold.

Hvorfor bruke grid i webdesign?

Grids forbedrer organiseringen av innhold og forenkler designprosessen. Ved å bruke grids skaper designeren et system for hvordan innhold skal organiseres, og systemet kan tilpasses flere elementer og skjermstørrelser. For webdesign er grid spesielt hensiktsmessig for å sikre en konsekvent layout over flere sider.

Grid er designets grunnmur og fungerer som retningslinjer for organisering av innhold, noe som er med på å effektivisere designprosessen. Designeren har nå retningslinjer i hvordan elementer skal plasseres, og slipper derfor å prøve og feile for å finne et oppsett som ser bra ut. Ved bruk av grid vil også samarbeidet med andre designere bli enklere ettersom alle jobber ut fra samme utgangspunkt.

Hvordan bruke grid?

Å bruke grid innebærer å organisere innhold basert på kolonner. Kolonnene i grid-systemet er identiske, og mellom kolonnene velges en fast avstand kalt "gutter". Dette er i hovedsak de to elementene en designer må ta i betraktning for å bruke grid: kolonner og gutter.

De magiske 12

12 kolonner er det beste utgangspunktet for antall kolonner når man starter med grid. Hvorfor? 12 er delelig med 2, 3, 4 og 6, noe som gir designeren svært mange muligheter. Du kan da velge å ha innhold som strekker seg over 3, 6 eller 12 kolonner. Designet vil fremdeles være logisk for øyet som ser.

Kort fortalt; Grid fører til en mer effektiv designprosess, og en bedre brukeropplevelse for besøkende på nettsiden.

Vi bruker ofte grids når vi designer nye løsninger på våre prosjekter. Ønsker du bistand med webdesign eller webutvikling? Ta kontakt med oss under for en hyggelig prat.