API står for Application Programming Interface. På norsk sier vi programmeringsgrensesnitt - et ord som i seg selv ikke sier så veldig mye for de fleste. Kort forklart gjør APIer det mulig å eksponere deler av en programvare på en server og deretter opprette, endre eller behandle data på den separate serveren gjennom APIet.
Hva er sammenhengen mellom en servitør og et API?
Tenk deg at du sitter på et bord i en restaurant med menyen foran deg. Kjøkkenet er den delen av restauranten som klargjør ordren din, men hvordan får kjøkkenet vite hva du bestiller og hvordan blir maten senere levert til deg? Restauranten trenger en servitør som tar bestillingen din, forteller kjøkkenet hva som skal gjøres og returnerer maten tilbake til deg når den er klar. Se nå for deg at restauranten er en programvare, kjøkkenet er en separat server, du som kunde er klienten, og servitøren er APIet. APIet tar klientens forespørsel og sender den videre til serveren, hvor serveren sender en respons tilbake med dataen som ble forespurt.
Bruk av API
Dersom du skal bestille en reise fra et reisebyrå eller en annen tredjepartstjeneste som Ving eller Expedia, vil informasjonen som hentes fra hoteller og flyselskaper bli gjort tilgjengelig gjennom et API. APIet vil sende en forespørsel til serveren til de ulike bookingsystemene om å hente inn informasjonen du ønsker (for eksempel spesifikke datoer eller byer). Serverne vil returnere en respons med oppdatert informasjon. Ved hjelp av APIet kan derfor ulike tilbydere få tilgang til samme informasjon som flyselskapene har i sine systemer.
I dag finnes det flere forskjellige måter å bygge opp APIer på, hvor den mest vanlige er REST, deretter kommer JSON-RPC, SOAP og GRPC.
I våre prosjekter brukes APIer for integrasjon med ulike tredjepartstjenester. Vi har blant annet benyttet oss av Yr sitt API på ulriken.no for oppdatert værinformasjon direkte på nettsiden. På labsmarketing.no har vi integrert HubSpot for å vise blogginnlegg fra HubSpot sin bloggmodul, slik at kunden ikke trenger å ha to separate sider for nettside og blogg.
Fordelene med API
Dersom du vil at to systemer skal snakke sammen er det en stor fordel å bruke APIer. Alternativene er både tidkrevende og tungvinte. Bruker du APIer, slipper du blant annet å punche inn data manuelt.
En annen fordel med API er at du kan kombinere dine interne data med eksterne data. Dette bidrar til at du finner viktig innsikt om selskapet ditt. For mange selskaper vil dette være avgjørende for å ta informerte beslutninger og samtidig legge gode strategier.
Vi har mye erfaring med integrasjons-prosjekter ved bruk av ulike API. Ønsker du bistand til systemutvikling? Ta kontakt med oss under for en hyggelig prat.