kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

Hvordan kommer jeg i gang med en nettside?

Så du har kastet deg ut i næringslivet og startet din egen bedrift og nå ønsker du å få deg en nettside for å nå ut til din målgruppe, men spørsmålet som dukker opp er; hvordan kommer jeg i gang?
Hvordan-kommer-jeg-igang-med-nettside

Så du har kastet deg ut i næringslivet og startet din egen bedrift og nå ønsker du å få deg en nettside for å nå ut til din målgruppe, men spørsmålet som dukker opp er; hvordan kommer jeg i gang?

Domenenavn

Første punkt på listen er at du må skaffe deg et "domenenavn", dette er adressen til nettstedet ditt, f.eks så har vi "guilty.no", når besøkende skriver inn dette navnet i adressefeltet på nettleseren sin, eller søker etter oss på Google osv så ser de kjapt at dette er vår side pga navnet.

Når du skal registrere et domenenavn må du gå gjennom en "domeneregistrar", dette er enkelt fortalt et selskap som tar seg av registrering og fornying av domener.

Når du betaler en domeneregistrar for å registrere ditt domenenavn, så sender de denne informasjonen videre til NORID som er domeneregisteret for norske domenenavn (tenk Brønnøysundregisteret for domenenavn).

I Norge har vi et par store og gode domeneregistrar og de mest kjente er:

ProISP.no
Domeneshop.no
One.com

Tips til gode domenenavn

For at domenenavnet ditt skal fremstå profesjonelt, samtidig som det er lett å huske er det noen regler du bør holde deg til.

Hvis bedriften din heter "Byen Bakeri" så kan du f.eks registrere "byenbakeri.no", eller "byen-bakeri.no", det er lurt å ikke stokke om på ordene hvis dette kan føre til forvirring, f.eks "bakeribyen.no", hvis du leser dette navnet rett frem så står der "baker i byen".

Et domenenavn bør ikke være for langt, hvis du ber dine kunder og bekjente om å gå inn på "bakerietvedbryggenibergen.no" vil de ikke huske dette, så hold domenet "short-n-sweet", unngå nummer i navnet da dette ser uproft ut i de fleste tilfeller.

Webhotell

For at en nettside skal komme opp når du går inn på domenenavnet ditt i nettleseren trenger du å få satt opp en nettside og lagt den på noe som heter et webhotell.

Et webhotell er en webserver som huser filene for din nettside og som er koblet sammen med ditt domenenavnet.

Ofte får du kjøpt webhotell fra samme sted som du kjøper domenet ditt. Selskaper har ofte forskjellige "pakketilbud" på slike tjenester, hvor du kjøper den pakken som passer til størrelsen av nettstedet ditt. Her kan man som oftest gå for den billigste pakken da den ofte inkluderer det som trengs for en standard bedriftside.

Hvordan lage en nettside?

Hvis du ikke kan programmere eller er særlig teknisk anlagt er det fornuftig å la eksperter ta seg av design og utvikling. Du vil kunne miste potensielle kunder grunnet en dårlig nettside.

"Haha, har du sett på Super Pizza sin nettside? Den ser jo helt amatørmessig ut! Jeg tror vi går en annen plass til lunsj. Stoler ikke helt på dette stedet"
- Dine potensielle kunder

Noe som er mer fornuftig er å gå til et webbyrå som spesialiserer seg på å lage nettsider. Hvis man ønsker at nettsiden skal ha litt mer kompleks funksjonalitet som f.eks timebestilling, betaling via nett, kontaktskjema o.l, så er det viktig at man finner en leverandør som har kompetanse på dette feltet. Det er også viktig at du lar leverandøren vite om all funksjonalitet du trenger på siden din før man begynner. For slik funksjonalitet tar ofte ekstra tid og må estimeres før man starter.