kontakt

Send oss en melding

Vi svarer deg så snart som mulig
t_ +47 55 69 93 99
e_ email hidden; JavaScript is required
a_ Lars Hilles gate 30, 5008 Bergen

Webapplikasjon eller nettside - hva er forskjellen?

Ordene «nettside» og «webapplikasjon» brukes ofte om hverandre. Selv hvis du googler begrepene vil du finne overlappende definisjoner. Og det er flere likheter mellom dem, men også tydelige forskjeller.
webapplikasjon eller nettside - hva er forksjellen

En nettside er informativ, en webapplikasjon er interaktiv. En webapplikasjon er også en dynamisk nettside. Forvirret? La oss prøve å forklare.

Nettside - statisk

En nettside er en samling av relevant data og informasjon om et emne, som er gjort tilgjengelig på nett. Det finnes uendelige muligheter for innhold på en nettside, men stort sett vil du finne tekst, bilde/video, linker og annet medieinnhold. Nettsider er altså basert på statisk innhold.

At innholdet er statisk innebærer ikke at det aldri endres, men at du som bruker ikke kan påvirke hvilket innhold som er tilgjengelig. Eksempelvis vil en blogg oppdateres ofte, men innholdet endres ikke ut fra brukerinput. Innholdet er likt for alle besøkende. De fleste vil bruke ordet «nettside» om alle sider - noe som ikke er feil, men det finnes mer spesifiserte begreper for sider med ulikt innhold og ulike tilganger. Ordet «nettside» kan beskrives som et paraplybegrep for alt innhold som er tilgjengelig på internett.

Vi benytter ofte Craft CMS i bunn som publiseringsløsning på nettsider. Les mer om Hvorfor Craft CMS er vår favoritt

Webapplikasjon - dynamisk

En webapplikasjon er en dynamisk nettside med programvare som kjøres i nettleseren din. Webapplikasjoner krever autentisering (altså bekreftelse) fordi innholdet endres basert på den enkelte brukerens tilganger, i tillegg til at du som bruker selv kan generere innhold. En webapplikasjon er en nettside som du kan kontrollere, og det er derfor det ofte kalles en dynamisk nettside. Av våre egne prosjekter er CresCat et eksempel på en webapplikasjon. Denne kunden startet med å utvikle en MVP i starten, som vi nå videreutvikler med utvidet funksjonalitet kontinuerlig basert på tilbakemeldinger fra kunden. Du kan lese mer om dette under artiklene Hva er en MVP? og MVP - effektiv utvikling ved bruk av ferdigmoduler

Informasjon og interaksjon

En nettside er informativ, mens en webapplikasjon baserer innholdet på brukerinteraksjon. Derfor skiller vi en nettside fra en webapplikasjon med ett begrep: interaksjon. Facebook og Gmail er tydelige eksempler på webapplikasjoner. Her må du som besøkende logge inn, og innholdet som vises avhenger av den unike brukeren. På disse plattformene kan du selv påvirke innholdet som vises – ved å blant annet publisere, slette og skjule.

Forskjellen mellom nettside og webapplikasjon er derimot ikke svart og hvitt. Stadig flere sider havner i gråsonen mellom webapplikasjon og nettside. VG tilbyr for eksempel eksklusive “pluss-artikler”, og hvordan får du tilgang til disse? Jo, gjennom autentisering, der din type abonnement avgjør om du får lese artikkelen eller ikke. Brukere kan fremdeles ikke opprette eller påvirke innholdet, men du kan få tilgang til en ny type innhold. Er det da en nettside eller en webapplikasjon? Det er det nok delte meninger om, men med utgangspunkt i at webapplikasjoner også gjør det mulig for brukeren å skape eget innhold, omtaler vi fortsatt nettaviser som nettsider, og ikke webapplikasjoner.

Trenger din bedrift en nettside eller en webapplikasjon?

For å avgjøre om det er en nettside eller en «webapp» som dekker behovene dine, kan det hjelpe å spørre seg selv hva man er ute etter. Skal dine besøkende ha mulighet til å logge seg inn? Vil du at besøkende selv skal skape og kontrollere innhold? Da kan en webapp være det mest passende for deg. For de aller fleste vil derimot en nettside være tilstrekkelig. Da har du mulighet til å oppdatere innholdet kontinuerlig, tilby all nødvendig informasjon og gi dine besøkende muligheter til å kontakte bedriften din. Dette uten at innholdet påvirkes og det kreves autentisering av brukerne.

Ønsker du bistand med dette? Ta en titt på tjenestene våre innen apputvikling, webdesign og webutvikling, eller ta ta kontakt for en uforpliktende prat.